|
Artan bir dizinin doğrusallığının (lineer) excelde hesaplanması.
|
|
02-27-2010, 02:43 AM
|
|||
|
|||
|
Artan bir dizinin doğrusallığının (lineer) excelde hesaplanması.
Arkadaşlar bir konuda yardıma ihtiyacım var. Elimde excelde alta alta sıralanan ve toplamda artıs ya da azalıs gösteren sayı dizileri var. (Mesela: a1 sütünunda alt alta; 10-15-17-14-23-34-35-30-45-49-45-53-55-51.... vb. sayılar yer almakta). Bu sayıları grafıge doktugum zaman kimi diziler doğrusal bir yukselış göstermekte (lineer dogrsuna yakın bir doğru çizmekte) kimi diziler ise zik zaklar cizen yükselişler göstermekte. Hangi dizinin daha doğrusal olduğunu bulebilmem icin dizleri tek tek grafığe aktarmam gerekiyor.
Acaba excelde bir dizinin ne ölçüde doğrusal bir artış gösterdigini verebilecek bir formül var mı. Excelde tek bir hücre icerisinde bunu hesaplatıp cıkan değere göre en yüksel doğrusallığa sahip olan diziyi bulabilirsem tek tek saatlerce uğraşmaktan kurtulmuş ocam. Bu konuda yardımcı olabilirseniz inanın çok makbule geçecek. Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkürler. |
|||
|
07-21-2010, 01:23 AM
(Bu Mesaj 07-21-2010 01:29 AM değiştirilmiştir. Değiştiren : hfearless.)
|
|||
|
|||
|
RE: Artan bir dizinin doğrusallığının (lineer) excelde hesaplanması.
evet var. benim Excel ingilizce oldugu icin ingilzce anlatayim sen de bunu kendi excelinde uygun geleni yaparsin. biraz macro/visual basic de bilmen lazim kolay yapabilmen icin
simdi once bir grafik hazirla. yani grafigine lineer trend ekle ayni zamanda R2 degeri de gozuksun. eger lineerligin diger opsiyonlardan daha iyi oldugunu gostermeye calisiyorsan diger opsiyonalri da gosterebilirsin. sonra bu R2 degerlerini bir excel sayfasina aktarirsin. Bu grafikteki R2 degerini alabilmen icin asagidaki visual basic koduna uygun degisiklikler yapabilirsin. Asagidaki visual basic kodda. Ben dort cesit lineer trend R2 degerleri dort degisken olarak sakliyorum ve bunlari ayni sayfadaki dort ayri hucreye aktariyorum. ActiveSheet.ChartObjects("Chart 1").Activate MnB = Application.ActiveChart.SeriesCollection(1).Trendlines(1).DataLabel.Text MnC = Application.ActiveChart.SeriesCollection(1).Trendlines(2).DataLabel.Text MnD = Application.ActiveChart.SeriesCollection(1).Trendlines(3).DataLabel.Text MnE = Application.ActiveChart.SeriesCollection(1).Trendlines(4).DataLabel.Text Range("B2").Value = MnB Range("C2").Value = MnC Range("D2").Value = MnD Range("E2").Value = MnE bundan sonrasi sizin loop hazirlayip diger listelerdeki sayilari ilk grafikteki yere aktarip her aktasita bu R2degerlerini uygun yerlere koymak. daha sonra R2 degelerine bakarak en lineer sayi diziisni bulabilrisiniz. ben de bu olayi epey bir aramistim. tabii eger grafikten degeri almak istemezsen baska turlu de bulabilirsin. yani direk lineer regresyon formulunu kullanarak =RSQ(A2:A6 (y degerleri),B2:B6(x degerleri)) |
|||
|
|